Αρχική > Κεντρικό Πρόγραμμα

«ΠΡΑΞΙΣ: ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΑΒΕΒΑΙΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ»

110 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό (56 ομαδικά και ατομικά projects) θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο κεντρικό εικαστικό πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Η επιμέλεια είναι των Bisi Silva, Gabriela Salgado και Συραγούς Τσιάρα (Bοηθοί επιμελητριών: Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου).

Τα έργα των καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν στους εξής χώρους: Αποθήκη Γ, Αποθήκη 13, Κτίριο Παλαιών Ψυγείων και Αντλιοστάσιο στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Υπαίθριοι Χώροι Λιμανιού, Μπεζεστένι, Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Παζάρ Χαμάμ (Λουλουδάδικα), Μπέι Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος), Αίθριο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Πρόπυλο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αγιορείτικη Εστία (Μέγαρο Νεδέλκου), Υπαίθριοι χώροι στην πόλη, Bar-restaurant .ES, ΟΛΥΜΠΙΟΝ-Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια στους συγκεκριμένους χώρους θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαΐου και το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τις εκθέσεις μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι επιμελήτριες Bisi Silva , Gabriela Salgado και Συραγώ Τσιάρα διευκρινίζουν:

«Η 2η δεύτερη Μπιενάλε αναπτύσσεται ως μία πρόταση διαδρομής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Λιμάνι και κατεύθυνση προς το Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της πόλης, εντάσσοντας οθωμανικά μνημεία, πλατείες, θεσμικούς και εναλλακτικούς χώρους σε αυτήν τη διαδρομή. Στην ουσία, σχεδιάστηκε ως μία πρόσκληση να ξαναδούμε τις σύνθετες δομές της σύγχρονης πόλης και τα πολιτισμικά της στρώματα με διαφορετικό βλέμμα.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που δεν επιδιώκει να αναπαράξει στερεοτυπικές δομές μεγάλων διεθνών διοργανώσεων. Είναι ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που οργανώσαμε προκρίνοντας τη συλλογικότητα ως μέθοδο επιμελητικής δράσης.

Καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και βαθμού αναγνωρισιμότητας συνυπάρχουν μέσω του έργου τους σ’ ένα δημιουργικό διάλογο, σε μία ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας. Τα ίδια τα έργα, η ποιότητα, η ωριμότητα και η ειλικρίνεια των προθέσεων τους όρισαν τα κριτήρια επιλογής μας, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.

Μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών επιχειρούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους σήμανσης της σύνθετης εποχής μας, να αμφισβητήσουμε το αδιέξοδο της κρισιμότητας των καιρών και να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της καλλιτεχνικής πράξης».


A Celestial Odyssey

Celestial Radio 1467 AM
Αναμετάδοση για την Θεσσαλονίκη!
Zöe Walker & Neil Bromwich
Πλεύση 20 to 27 Μαΐου
Εκπομπή Ραδιοφώνου 22 Μαΐου-24 Σεπτεμβρίου


Μια Ουράνια Οδύσσεια (Celestial Odyssey)

Ένα έργο που συνδυάζει ένα μοναδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα με ένα υπέροχο, απαστράπτον κρυστάλλινο πλοίο.

Επισκεφθείτε το www.celestial-radio.org ή δανειστείτε ipods από την αποθήκη Γ για να ακούσετε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Διερευνώντας το πνεύμα της διαμαρτυρίας, του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας, το πλήρωμα του celestial αναζητά στιγμές ευτυχίας κι έμπνευσης στη Θεσσαλονίκη.

Τo έργο της Zoë Walker και του Neil Bromwich δημιουργεί ένα κοινό τόπο ανάμεσα  σε εκθεσιακούς και δημόσιους χώρους. Χρησιμοποιούν δημόσιες εικαστικές δράσεις, εγκαταστάσεις και γλυπτά ως εργαλεία μέσω των οποίων προσκαλούν το κοινό να διαμαρτυρηθεί και να ονειρευτεί, υιοθετώντας μία παιγνιώδη αισθητική που εξερευνά τις αντιλήψεις σχετικά με ορισμένα από τα μεγάλα ζητήματα της ζωής, όπως είναι το κυνήγι της ευτυχίας και η φύση της πίστης. Το Celestial Radio αποτελεί το πιο φιλόδοξο ως σήμερα έργο των Walker και Bromwich, που παλινδρομεί μεταξύ μεταφοράς και κυριολεξίας. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, το Celeste, καλυμμένο με πλακίδια καθρέφτη, εκπέμπει στα ραδιοκύματα, στους 1467 AM και το Διαδίκτυο. Το Celeste, διαπλέει κυριολεκτικά τα πέλαγα, ενώ θεωρητικά εξερευνά τους μεταφορικούς ωκεανούς των μεγάλων ζητημάτων της ζωής, τόσο των συμπαντικών όσο και των αόρατων στο ανθρώπινο μάτι. Για πρώτη φορά το Celestial Radio εγκατέλειψε τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου για να ταξιδέψει ως την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για να εκπέμψει για σας.

Το Celestial Radio ως τμήμα της 2ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, θα εκπέμψει ραδιοφωνικά μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων αναφορικά με το θεωρητικό πλαίσιο της Μπιενάλε, ΠΡΑΞΙΣ: Η Τέχνη στα Χρόνια της Αβεβαιότηταςwww.celestial-radio.org
www.walkerandbromwich.org.uk

Χορηγοί - Χορηγοί Επικοινωνίας


 
 
powered by Lizzard Active Media