Αρχική > Παράλληλο Πρόγραμμα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ / ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ
Μια ανασκόπηση της σύγχρονης Σερβικής τέχνης

Η έκθεση Αποκάλυψη / Υπογραμμίζοντας τη μνήμη, σε επιμέλεια της Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, σκοπός της οποίας είναι να παρουσιάσει την σύγχρονη Σερβική τέχνη και το καλύτερο κομμάτι αυτής, έχει το δικό της δρόμο και θα παρουσιαστεί στη Γαλλία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ελλάδα. Συγκεκριμένα έντεκα (11) διακεκριμένοι Σέρβοι εικαστικοί με δεκαοκτώ (18) έργα τέχνης θα «κάνουν γνωστό τον εαυτό τους άρα θα αποκαλυφθούν» στο κοινό της τέχνης σε διάφορες χώρες.

Η σύγχρονη Σερβική τέχνη, απελευθερωμένη από περιορισμούς των περασμένων χρόνων, χωρίς να φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια καινούρια εικαστική γλώσσα, απλώς σκοπεύοντας να ακολουθήσει τις τάσεις της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, χαρακτηρίζεται από εγχειρήματα στα οποία ατομικές παρουσιάσεις και αντιπροσωπευτικά προγράμματα προσπαθούν να αναζωογονήσουν την τοπική σκηνή και να την μετακινήσουν από μια σταματημένη θέση, μέσα ξανά στις ευρωπαϊκές και διεθνείς δομές. Η έκθεση Αποκάλυψη / Υπογραμμίζοντας τη μνήμη έχει υπότιτλο «Μια ανασκόπηση της σύγχρονης Σερβικής τέχνης», ο οποίος διασφαλίζει τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα της. Η επιλογή των καλλιτεχνών είναι προσωπική, όπως βέβαια και η διαδικασία ανάπτυξης του θέματος.

Η υλοποίηση αυτού που έχει παρατηρηθεί ή αυτού που έχει ειδωθεί μέσω διαφόρων υλικών, επιτρέπει στους καλλιτέχνες να εκφράσουν τις εμπειρίες τους μέσω πειθαρχημένων πράξεων (M. Bajic),να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω ενός καλειδοσκοπικού πρίσματος βιωμένης εμπειρίας (V.Stevanovic), να εικονοποιήσουν τις σκέψεις τους σχετικά με το «εσωτερικό» μέσα από μια ποιητική παρουσίαση (A. Vucetic), να παρουσιάσουν μια εκλεκτική κληρονομιά μέσω συμβολικών λεπτομερειών (M.Prodanovic), να αντικειμενοποιήσουν τη μνήμη μέσω μνημειακών μορφών (M.Dragojlovic). Παρατηρώ σημαίνει βιώνω εμπειρίες, άρα οι καλλιτέχνες εμπνέονται από την γύρω πραγματικότητά τους (V.Peric, A.Rafajlovic), προσφεύγουν σε έξυπνα σχόλια πάνω στα «δημοφιλή» στοιχεία της καθημερινής ζωής (D.Otasevic) και στις κρυμμένες περιοχές ασήμαντων συμπεριφορών (Z. Joksimovic, G. Glid) ή παρουσιάζουν με μεταφορές, τις ανθρώπινες δοκιμασίες (B. Durdevic).

Εξετάζοντας τη συμβατότητα της τρέχουσας Σερβικής σκηνής με τις διεθνείς τάσεις, συμπεραίνουμε ότι βρίσκεται μέσα σε μια ζωντανή, διαδραστική σχέση με αυτές. Οι θεματικές ενότητες, μέσα στις οποίες οι καλλιτέχνες, που έχουν επιλεγεί για αυτή την συμπυκνωμένη ανασκόπηση, δημιουργούν, είναι αναγνωρίσιμες σε εικαστικές δημιουργίες σε κάθε γεωγραφικό μέρος της Ευρώπης και του κόσμου. Μνήμες, προσωπικές εμπειρίες, συνύπαρξη μέσα σε μια δημιουργική διαδικασία, αφοσίωση…είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χρησιμοποιούν αυτοί οι καλλιτέχνες με σκοπό να «σμιλεύσουν το χρόνο», δηλαδή να απαγορεύσουν τη λήθη και να διασφαλίσουν την αιωνιότητα για τον εαυτό τους. Αναφερόμενοι σε προηγούμενες εμπειρίες, μπορούμε να διατυπώσουμε ακριβώς το σημείο εκκίνησης της σύγχρονης Σερβικής τέχνης και να δικαιολογήσουμε την ύπαρξή της και τη διάρκεια της. Κρατώντας μια θέση στην Ευρωπαϊκή ή τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή μπορεί να φαίνεται μια φανταστική διαδικασία αλλά παρόλα αυτά δεν είναι άχρηστη. Αποκτώντας ξανά θέσεις μέσα σε δομές, θέσεις που είχαν παγώσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους Σέρβους καλλιτέχνες, μέσω ατομικών «επιδρομών» ή περιπτώσεων όπως αυτή της συγκεκριμένης έκθεσης, όταν μια εξαιρετικά ποικίλη εικαστική σκηνή παρουσιάζεται με αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα, χωρίς να καταφεύγει σε θλιβερές επεξηγήσεις ή περιττές συζητήσεις, επιτρέποντας τη δυνατότητα διαλόγου, είναι ένα αναμφισβήτητα γενναίο και γεμάτο έμπνευση εγχείρημα.

Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Βελιγραδίου και της πόλης του Βελιγραδίου

Επιμέλεια: Aleksandra Estela Bjelica Mladenović/ Πολιτιστικό Κέντρο Βελιγραδίου

Συντονισμός: Θοδωρής Μάρκογλου

Διάρκεια έκθεσης:
24 Μαίου - 31 Ιουλίου
Περαιτέρω πληροφορίες στις ιστοσελίδες:
www.kcb.org.rs
http://www.mbp.gr/html/gr/index.htm


               Χορηγοί - Χορηγοί Επικοινωνίας


 
 
powered by Lizzard Active Media