Αρχική > Παράλληλο Πρόγραμμα

Face to Faces (Face à Faces) - Μερος 2ο

Η έκθεση Face to faces είναι μια διεθνής ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, με αφετηρία τη Γαλλία. Εντάσσεται στην ευρύτερη δράση με τίτλο ‘DIALOGUES D’IMAGES’ (ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ) και είναι μια πρωτοβουλία της ‘CULTURESFRANCE’, φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας (παλαιότερα γνωστό ως AFAA ή Association Française d’Action Artistique). Το σκεπτικό της δράσης είναι η ‘διαπολιτισμική’ συνομιλία μεταξύ καλλιτεχνών που ζουν ή εργάζονται στη Γαλλία, με καλλιτέχνες από άλλες χώρες, πάνω στο κοινό θεματικό άξονα του (αυτο)πορτραίτου. Με απώτερο στόχο να διερευνήσει και να διευρύνει τα όρια μιας απλής ομαδικής-θεματικής έκθεσης, ο αρχικός ‘κορμός’ της έκθεσης περιοδεύει στον κόσμο, ενώ κάθε φορά που παρουσιάζεται σε μια χώρα εμπλουτίζεται με τα έργα των καλλιτεχνών του τόπου που την φιλοξενεί. Την επιλογή των έργων υπογράφουν δύο επιμελητές, η επιμελήτρια της περιοδεύουσας έκθεσης και ένας επιμελητής της χώρας που φιλοξενεί την έκθεση. Το αισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι κάθε φορά διαφορετικό.

Στην Ελλάδα, η έκθεση θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, εμπλουτισμένη με τα έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν ή εργάζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η έκθεση Face to Faces θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη σε δύο φάσεις. Το πρώτο μέρος, με τα video installation θα παρουσιαστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης από τις 25 Μαίου έως και τις 14 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο μέρος με τα φωτογραφικά έργα, θα εκτεθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τις 15 Ιουλίου 2009 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

H έκθεση Face to Faces επιχειρεί να απαντήσει καλλιτεχνικά σε ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως διαπλάθεται στο νέο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών αξιών. Η παγκοσμιοποίηση σήμερα εισχωρεί όλο και πιο πολύ στα διάφορα πεδία της ζωής μας (οικονομία, τέχνη, πολιτική και πληροφορική) ενώ ο πολιτισμός συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ ως εμπορεύσιμη και καταναλωτική διαδικασία. Αφετέρου, στον αντίποδα της ομογενοποίησης και διεθνοποίησης των πολιτισμών, το αίτημα για πολιτισμικές διαφοροποιήσεις και για εθνικές ταυτότητες υφίσταται και μια νέα οικονομο-εθνικιστική λογική νομιμοποιεί  μια νέα ιεραρχία αξιών και εξουσιών. Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο, πολιτικές ιδεολογίες και πολιτισμικές θεωρίες έχουν απομυθοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί, θρησκευτικοί φανατισμοί κυριαρχήσει, ενώ η τέχνη εξακολουθεί να τρέφει ουτοπίες, φαντασιώσεις και να θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς. Σ’αυτόν τον μεταμοντέρνο κόσμο μας,  ποια  είναι η θέση της ανθρώπινης μονάδας; Πως τοποθετείται ο άνθρωπος (ως οντότητα) απέναντι στον εαυτό του (face to face) και πως επιβιώνει στον χώρο του και στις σχέσεις του με τους άλλους (face to faces) και με το εξωτερικό του περιβάλλον; Με την ανθρώπινη παρουσία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καλλιτεχνών, η έκθεση ερευνά την ταυτότητα της ανθρώπινης φυσιογνωμίας στις διάφορες εκφάνσεις της : πως βλέπει ο καλλιτέχνης τον εαυτό του ή πως θα ήθελε να τον βλέπει (μπροστά από τον φακό), πως βλέπει τον άλλο (απέναντι από το φακό) και πως χρησιμοποιεί τον εαυτό του ή τον άλλον για να εκφράσει την τέχνη του μέσα από το εκάστοτε μέσο (video ή φωτογραφία). Η καλλιτεχνική προσέγγιση της ‘ιδιοτικότητας’, ή ενός είδους ‘ημερολογίου του καλλιτέχνη’ και γενικότερα η διερεύνηση του υποκειμένου δεν είναι πρόσφατη τάση στη σύγχρονη τέχνη. Θα μπορούσαμε να επισημαίνουμε εδώ επιλεκτικά ως αναφορές τη Cindy Cherman, τον Christian Boltanski, τη Sophie Calle και τη Nan Goldin.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες που επιλέγονται είναι ενεργοί δημιουργοί που συμβάλλουν δυναμικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι εν λόγω καλλιτέχνες κάνουν διαφορετική χρήση του μέσου, ανοίγουν νέους τρόπους αφήγησης και ανάγνωσης της εικόνας και προβάλλουν  νέες τάσεις  στην εξέλιξη της ιστορίας της. Μερικοί από αυτούς μεταπηδούν εύκολα από το video στη φωτογραφία και από το αναλογικό στο ψηφιακό.

Το σύνολο των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, ‘αφηγούνται’ άλλοτε, με θεατρικότητα και χιούμορ και άλλοτε, με σαρκασμό και κριτική την πραγματικότητά του ανθρώπινου κόσμου, που παρατηρούν μέσα από τα δικά τους ‘κανάλια’. Με όχημα τη μυθοπλασία, τη σκηνοθεσία και την καταγραφή, δημιουργούν ‘νοητούς χώρους’ που ανατρέπουν, αποκωδικοποιούν και ‘απο-υλοποιούν’ την ίδια τη ζωή. Αφετέρου, εκφράζουν προβληματισμό και αγωνία μπροστά σε καίρια κοινωνικά, φιλοσοφικά, υπαρξιακά, ηθικά και οικονομικά θέματα της σύγχρονης ζωής.  Ο καθένας τους πέρα από κώδικες και σύμβολα  προκαλεί και προσκαλεί να δούμε και να αισθανθούμε τον κόσμο τους και τον κόσμο γύρω μας. Εικόνες γεμάτη ποίηση, ψευδαίσθηση και ουτοπία ευαισθητοποιούν το οπτικό μας νεύρο ενώ άλλοτε συναισθήματα μοναξιάς, βίας και  αγωνίας, μας κατακλύζουν.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης με τα vidéo installation, θα συμμετάσχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό όπως ο Yann Toma, ο Dominik Lejman, η Cécile Hartmann και και από την Ελλάδα οι Κατερίνα Θωμαδάκη-Μαρία Κλωνάρη, η Μαρία Ζερβού, ο Δημήτρης Τσουμπλέκας, Αλέξανδρος Μιστριώτης και η Ευανθία Τσαντίλα.

Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, προτείνει φωτογραφικά έργα δεκατεσσάρων σύγχρονων καλλιτεχνών με διεθνή εμβέλεια που ζουν ή εργάζονται στο Παρίσι : Nan Goldin, Suzanne Lafont, Philippe Ramette, Orlan, Kimiko Yoshida, Hans Hemmert, Alain Bublex, Jean Luc Vilmouth, Francois Rousseau, Yuki Onodera, Roman Opalka, Yann Toma, Cécile Hartmann, Dominik Lejman σε συνδυασμό με τα έργα κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι: η Χριστίνα Δημητριάδη, ο Πάνος Κοκκινιάς, ο Μανώλης Μπαμπούσης, η Βένια Μπεχράκη, η Ελένη Μουζακίτη, η Λία Ναλμπαντίδου, ο Γιώργος Πρίνος, ο Παύλος Φυσάκης, η Αθηνά Χρόνη, η Ελένη Μαλιγκούρα, ο Γιώργος Κατσάγγελος, Ευαγγελία Κρανιώτη κ.ά. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η Αγγελική Γραμματικοπούλου
- Barbaut και η Ιsabelle de Montfumat.

Παραγωγή των εκθέσεων: Culturesfrance-Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Οργάνωση: 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης/ΚΜΣΤ, Culturesfrance, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Eπιμέλεια ελληνικού μέρους: Αγγελική Γραμματικοπούλου - Barbaut
Επιμέλεια διεθνούς συμμετοχής: Ιsabelle de Montfumat
Σχεδιασμός και διαμόρφωση χώρου: Χάρη Μιχαηλίδου

ΧΩΡΟΙ

Χώρος A’ : Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια της έκθεσης Face to Faces /video: 24 Μαίου 2009
Διάρκεια της έκθεσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: 25 Μαίου – 15 Ιουλίου 2009

Χώρος B’ : Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Εγκαίνια της έκθεσης Face to Faces /photo : 15 Ιουλίου
Διάρκεια της έκθεσης: 16 Ιουλίου – 20 Σεπτεμβρίου 2009

Επιμέλεια των εκθέσεων Face to Faces (Φωτογραφία, video):
Αγγελική Γραμματικοπούλου
- Barbaut και Isabelle de Montfumat

Με την υποστήριξη:

Υποστηρικτής έκθεσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης:

Χορηγοί - Χορηγοί Επικοινωνίας


 
 
powered by Lizzard Active Media